joi, 20 octombrie 2011

Aumzament..

Ieri am avut ca tema la romana de scris subiectul operei "Moara cu Noroc" de Ioan Slavici. Am citit nuvela asta-vara asa ca am avut nevoie de un mic impuls pentru a-mi aminti detaliile. Prima sursa de inspiratie? Internetul, apoi catile de comentarii ale sora-mii.
Cautand eu nitel pe net am dat peste un rezumat care m-a amuzat copios. Cred ca in clasa a patra faceam asemenea rezumate, si nici atunci. Va las sa vedeti si voi cu ce m-am distrat eu:


Moara cu noroc In povestirea Moara cu noroc , Ion Slavici povesteste despre o moara care se afla intre munti . Zona aceea era foarte periculoasa si atunci cand ajungeai la moara scapai de orice teama fiind un loc sigur si toti drumetii cand o vedeau o considerau o moara cu noroc . In timp moara a fost daramata dar in locul ei a fost construita o carciuma . Proprietarul carciumii se numea Ghita si avea o sotie pe nume Ana . Mama Anei locuia cu cei doi indragostiti in carciuma si duceau toti trei o viata frumoasa . In acele meleaguri erau multi porcari si mai treceau sip e la carciuma sa se cinsteasca cu vin . Intr-o zi , veni la carciuma un porcar care castiga mult de pe urma meseriei pe nume Lica Samadaul , bau vin , dormi o seara in carciuma nevrand sa plateasca consumatia . Lica Samadaul era renumit pentru talhariile pe care le facea . Ghita se supara enorm ca porcarul refuza sa plateasca si ceru socoteala . Lica , in loc sa plateasca ii propuse sa aiba grija de porcii lui sa nu fie furati cu garantia ca il va plati cum se cuvine dup ace isi termina treaba . Carciumarul se mira la tupeul lui Lica , dar de frica accepta . Pentru ca Ghita sa recunoasca care sunt porcii cu pricina ,Lica Samadaul ii arata un semn dupa care porcii sa fie recunoscuti . Lica il compensase pe Ghita cu multi bani luati din talharire si carciumarul devenise un fel de complice al lui . Devenind prieten cu marele hot , Lica Samadaul , Ghita s-a indepartat de familia sa si nu o mai iubea asa de mult pe Ana . Ghita mai avea un prieten foarte bun pe nume Pintea . Pintea era comandant si se ocupa de furturi , de omoruri . In acel timp s-a furat foarte mult si au fost omorati oameni bogati . Pintea a cautat indicii si urme pentru a gasi vinovatul si a constatat ca Lica Samadaul impreuna cu prietenii sai sunt vinovatii . Pintea , inainte sa-l aresteze pe Lica s-a dus la bunul lui prieten , Ghita , dar spre nefericirea lui afla ca Lica este prieten cu Ghita si trebuia si pe el sa-l aresteze . Ei au fost arestati si judecati si Ghita cu Lica au scapat de condamnare . La carciuma era sarbatoare mare ca cei doi au scapat cu bine si Lica a inceput sa se indragosteasca de Ana , sotia lui Ghita . In timp ce porcarul era plecat Ghita era foarte gelos pe Ana crezand ca il inselase cu Lica si de aceea s-a apropiat de ea si a omorat-o . Cand s-a intors Lica a vazut-o pe Ana moarta si suparat a dat foc ma carciuma murind si Ghita . Cand a avut loc incendiul Pintea era pe aproape si vroia sa-l prinda pe Lica Samadaul dar porcarul a cazut si si-a spart capul , murind . Astfel din moara cu noroc s-a transformat in moara cu ghinion .

Sursa.
Cam atat. Nu e amuzant?

...

2 comentarii:

Comentariile Anonime vor fi sterse indiferent de continut.